Gode råd ved indretning af badeværelset

Badeværelset er ofte et af de mindste rum i boligen, og det kan derfor ofte være en udfordring, at få udnyttet pladsen optimalt til alle badeværelsets funktioner, såsom bad, wc og håndvask. Heldigvis har mange virksomheder idag tilpasset deres produkter, så både brusekabiner, vask og wc, findes i et stort udvalg af former og størrelser.

Badeværelset har udviklet sig, fra at være et rum kun beregnet til de basale funktioner, til at være et rum med længere opholdstid, og samtidig et rum som kan byde på stemning af spa og wellness.

1. Kortlæg dine behov

Kilde

Ligesom de øvrige rum i boligen, gælder det også for badeværelset, at man tager udgangspunkt i beboernes behov når badeværelset skal indrettes. I større familier, vil det ofte være til stor glæde, med mere end et badeværelse. Eksempelvis et badeværelse, som egner sig godt til det hurtige bad om morgenen, og et andet og noget større rum, som ligger op til afslapning og længere opholdstid.

2. Udnyt pladsen optimalt

Kilde

I mange boliger er der begrænset med plads i badeværelset, men det handler om at udnytte pladsen kreativt. Er det muligt at inddrage flere kvadratmeter til badet ved fx tage en lille del af entreén i brug, og på den måde få plads til en brusekabine, kan dette være en god løsning.

Det er også muligt at lave mindre omfattende ændringer, eksempelvis udnytte pladsen under håndvasken til opbevaringsskabe, eller hvis pladsen tillader det, lave indbyggede nicher til hylder og skabe i vægge.

I de mindre baderum, kan det ofte være en udfordring, at få plads til alle badeværelsets funktioner. Vil man opnå et rum som ikke opleves trangt og besværligt at færdes i, er det en god idé, at gå efter spillereglerne for de indbyrdes afstande og passager i baderum. Desuden kan det være en fordel, at indrette rummet i zoner, så flere familiemedlemmer kan være i baderummet, uden at gå i vejen for hinanden.

2. Vælg materialer med omhu

Kilde

Ved indretning af badeværelset, stilles lovmæssige krav til brugen af materialer i rummet. Selve gulvbelægningen skal være vandtæt, og helst også et glidsikkert underlag. Det er en god idé, at holde sig fra glatte og matte fliser for sikkerhedens skyld. Desuden skal væggene kunne tåle fugt, og i vådzoner, hvor vandpåvirkningen er størst, skal materialerne være vandafvisende.

Det er vigtigt at huske på at vælge materialer, der har en lang levetid, både når det gælder stil og holdbarhed. Man bør overveje, hvor praktisk badeværelset skal være. I småbørnsfamilier, kan materialevalget have en stor betydning for brugen af rummet, hvad gælder slidstyrke, sikkerhed og i det hele taget den daglige rengøring.

Ønsker du ikke fliser i hele badeværelset, er det en mulighed med fliser på vægge i brusekabinen, og ved badekarret, og så kan der benyttes vådrumsmaling på de øvrige vægge.

Der findes et stort udvalg af materialer til badeværelset bl.a. granit, fliser, corian, glas, beton, laminat, aluminium og træ. Det kan godt betale sig, at bruge lidt ekstra tid på, at få en god kvalitet, da badeværelset er et rum der bruges ofte dagligt, og der derfor vil være en del slitage.

Træ er godt til at skabe kontraster og dekoration i badeværelset, da træ kan opveje den ofte kolde og kliniske stemning, som de mange hårde materialer kan give. Men træ har også den ulempe, at det kræver meget vedligeholdelse, og vil ikke holde sig pænt særlig længe.

Afhængigt af valget, og kombinationen af materialerne, er det muligt at give badeværelset dets helt egen karakter og stil. Eksempelvis, kan der opnås et mere eksklusivt udtryk med en Corian bordplade med istøbt vask, ligesom der fx kan skabes et maritimt udtryk, ved at benytte bordplader og hylder af teaktræ.

3. Brug tilbehør og pyntegenstande for at skabe stil

Kilde

Indretningen af badeværelset, er ofte af mere permanent karakter, derfor bør man gå efter en mere tidsløs indretning og undgå alt for modeprægede farver og former. Dermed ikke sagt, at badeværelset skal være kedeligt og neutralt. Et rum kan hurtigt få et nyt udtryk, ved blot at udskifte mindre tilbehør og pyntegenstande.

Fliser kan skabe nogle flotte virkninger i badeværelset. Der er masser af muligheder for at kombinere farver, strukturer, størrelser, former og mønstrer. Fliser kan også benyttes til at skabe kontraster, eller til at fremhæve kanter og former. De små detaljer i badeværelset, har en stor betydning for helhedsindtrykket.

Det er også en mulighed at give rummet farve og dekoration, ved at male vægge i badeværelset. Igen er det en god idé at tænke over valget af farver, da det har meget at sige for rummets miljø, og vil have en indflydelse på rumopfattelsen.

4. Sørg for godt lys, fra flere forkskellige kilder

Kilde

Det er væsentligt, at gøre sig nogle overvejelser omkring belysningen i badeværelset. Det er særlig vigtig, med et godt lys ved spejlet. Det gode lys, har en god farvegengivelse uden forvrængninger og skygger. Den bedste belysning ved spejlet, fås ved at kombinere lys fra flere vinkler, og ikke udelukkende kun kommer oppefra eller bagfra. Det kan opnås ved, at have flere lyskilder (spots, væglamper, pendler og loftlamper), som giver et spredt og jævnt lys til hele rummet. Dvs. et diffust lys, eksempelvis en slebet glasskærm eller indirekte lys.

En god måde at få lys til hele rummet er halogen og downlights, som både kan placeres ved toilet, bruser og øvrige gangarealer. Generelt er det godt at kunne dæmpe lyskilderne, så lyset kan tilpasses efter funktionerne i rummet, samt tidspunkter på døgnet. Samtidig skal man være opmærksom på lampens vandtæthed, hvis denne placeres i vådzoner.

5. Vælg funktionelle baderumsmøbler

Kilde

Selvom dit badeværelset måske er småt, er der masser af muligheder for, at det kan blive både flot og funktionelt. Men det kræver at du vælger passende møbler og sanitet, i forhold til rummets størrelse.

Badeværelsesmøbler skal være funktionelle, og skal kunne rumme den opbevaring der er behov for. Desuden skal møbler i badeværelset, være konstrueret af materialer, som kan holde til det daglige brug, og være lette at rengøre og vedligeholde.

Det kan være en god idé, at skjule det meste af opbevaringen bag lukkede skabe eller hylder, for at rummet kan opleves ryddeligt. Det kan give farve og dekoration til rummet, hvis du benytter noget tilbehør som en del af indretningen fx. kan håndklæder i flotte naturfarver give en rolig virkning til rummet.

Det er en god idé, at have opbevaring under håndvask og bordplade, som både kan være hylder, skabe eller skuffer, afhængigt af opbevaringsbehovet. Væghængte møbler som skabe, toilet, vask mm. kan give en større rumfornemmelse, og gøre rengøringen nemmere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *