Belysningslære – typer belysning

Belysning kan groft opdeles i fire kategorier efter funktion: generelt, arbejds og effekt lys. De fleste områder i boligen kræver lys fra mere end en enkelt lampe, ligesom de kræver en kombination af de forskellige former for belysning. I modsætning til den øvrige indretning, hvor det er muligt at gå frem efter en grundplan og bruge den konsekvent i hele boligen, eksisterer der ikke en enkelt belysningsløsning, der kan opfylde alle formål eller behov i boligen.

I en rigtig belysning indgår der altid en kombination af disse fire kategorier, for at skabe et interiør, hvor det praktiske arbejde og en flot, visuel oplevelse går op i en højere enhed.

Generel belysning

Alle rum og områder i boligen, hvor vi opholder os og arbejder, kræver en generel belysning. Generel belysning er den direkte erstatning for eller supplement til naturligt lys. Det skabes gerne med armaturer, der spreder lyset over fladerne, for eksempel vægge og lofter, eller som lyser i alle retninger.

For at skabe atsmofære skal den generelle belysning kombineres med mere lokal belysning, der fremhæver indretningen eller fokuserer på bestemte områder og dermed skaber stemningsfulde kontraster af lys og skygge.

Generel belysning virker bedst, når den suppleres med forskellige lyskilder, for eksempel en kombination af pendler og standerlamper eller indbyggede downlights.

Arbejdsbelysning

Arbejdsbelysning er lys, der gør det muligt at udføre specielle opgaver eller aktiviteter effektivt. De fleste former for arbejdsbelysning kan justeres og har en lokal effekt, lige fra læselampen der har den rette vinkel på skrivebordet til downlights over køkkenbordet. Placeringen er således afgørende, og lyskilderne bør være usynlige, så de ikke blænder.

Arbejdsbelysning kan fungere som både praktisk og generel lyskilde. En bordlampe ved siden af sengen kan give tilstrækkeligt lys til at læse ved, og samtidig skabe en blid baggrundsbelysning. Generelt udsender arbejdslamper en skarp lysstråle i en bestemt retning, og det skaber som regel skarpe kontraster af lys og skygge, der kan være trættende og ubehagelige.

Effektbelysning

Effektbelysning er et fokuseret, svagt lys til belysning af smukke ting i et rum. Det kunne være alt fra en en særlig genstand, skulptur, maleri til en arkitektonisk detalje. En meget almindelig form for effektbelysning er spotlights med forskellige strålebredde, men andre former for justerbare lamper kan have samme virkning. Målet er at fokusere opmærksomheden på det, man oplyser, ikke på selve lyset, men lyset må ikke være for skarpt og blændende, da det ellers vil virke forstyrrende og uden balance.

Dekorativ belysning er en belysning som kun lige afgiver lys nok til at afsløre deres egen form eller facon – hvis de også giver et lokalt lys er det et ekstra plus. Til kategorien hører også det varme og flatterende men dunkle lys fra “naturlige” lyskilder som pejseild og stearinlys.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *