Gode råd til indretning af kontoret

De fleste har idag trådløst internet, og det giver en fleksibilitet og mulighed for at udføre opgaver i alle boligens rum. Hjemmekontoret behøver derfor ikke at være et decideret rum, du kan bruge spisebordet, sofaen eller sengen om du vil. Det har den fordel at man ikke helt afskæres fra husets øvrige aktiviteter. Men samtidig en ulempe, da det hurtigt kan resultere i nogle uhensigtsmæssige sidde – og arbejdsstillinger, samt et forstyrret arbejdsmiljø. Så et egentligt kontor er at foretrække.

Find den rette placering

Kilde

Når du har tænkt over hvilken type arbejde der skal udføres og hvordan du ønsker at bruge dit kontor, handler det om at se muligheder i rum og steder i boligen, der ville egne sig godt til kontor. Det er ikke alle, der har et helt rum til rådighed til kun at indrette et kontor, så her handler det om at lave en kreativ kontor indretning og finde udnyttelse af rummene på bedste vis. Fx kan du udnytte pladsen i et åbent trapperum, benytte karnappen på loftet, eller tage en krog af stuen i brug. Har du derimod mulighed for at benytte et helt rum til hjemmekontor, er dette at foretrække. På den måde, sikrer du dig et rum, som er adskilt fra de øvrige rum og kan hjælpe dig med med balancegangen imellem arbejde og fritid, som jo er en udfordring for mange af os.

Er kontoret et rum, hvor du tilbringer mange timer dagligt, er det en god idé at tage særligt hensyn til komforten og funktionaliteten. Der er stor forskel på at opholde sig på kontoret i et par timer kontra en hel dag.

Brug passende materialer

Kilde

Ved indretning af kontoret er det en god idé, at der tænkes over hvilke opgaver der skal udføres på kontoret. Skal arbejdsrummet bruges både til computerarbejde, kreativt malerarbejde og syarbejde, skal der tænkes ekstra over valget af materiale til bordpladen. Fx er laminat et særdeles velegnet materiale, og giver en god solid og robust bordplade, som er let at vedligeholde og rengøre. Hvorimod en glasbordplade er mere sart og knapt så robust overfor slag mm.

Der findes et stort udvalg af skriveborde til hjemmekontoret, som kan anvendes som arbejdsborde. Alt lige fra massive træborde, glasbordplader, laminatborde, bordplade på benbukke, det antikke skrivebord til den mere avancerede og ergonomiske udgave, med et skrivebord på et hævesænke stel. Alt sammen afhængigt af hvilken brug og hvilken stil der ønskes at opnå.

I et kontor der er en integreret del af et andet rum, skal der naturligvis tages højde for at materialerne passer til rummets øvrige materialer. Er kontoret et adskilt rum, er der flere muligheder for at skabe en personlig og kreativ indretning.

Skab karakter med farver og kontraster

Kilde af Pella Hedeby and Marie Ramse – Foto: Kristoffer Johnsson

Farver påvirker vores velbefindende og du kan ved hjælp af farver og dekoration give dit kontor en personlig karakter. Der findes masser af muligheder og ideér til indretning af hjemme kontoret. Du kan lege med forskellige nuancer og farver på rummets vægge. Du kan skabe kontraster ved hjælp af rammer, opslagstavler eller hylder, og på den måde lave en fin og personlig vægudsmykning. Eller du kan vælge et farverigt stykke tekstil til arbejdsstolen. Der kan skabes nogle flotte kontraster i rummet ved at have et enkelt møbel i en flot og markant farve eller ved at kombinere nyere og gamle møbler. Ved indretning af kontoret handler det om, at finde den rette balance mellem brugen af de forskellige kontrastmuligheder. Det kan dog anbefales, at der ikke vælges de mest modeprægede løsninger, som du hurtigt kan blive træt af, på ting som er dyre at udskifte.

I sidste ende afhænger valget af farve og dekoration i høj grad af din personlige smag og stil og hvordan kontoret skal passe sammen med de øvrige rum i boligen.

Sørg for god belysning

Kilde

Det ideelle kontor er indrettet så det opleves indbydende og lyst. Det giver energi og en følelse af at man har lyst til at opholde sig i rummet. Det er et rum hvor man kan føle glæde og arbejde effektivt. Dagslyset og kunstlyset kan være med til at skabe disse rammer.

Det bedste lys på kontoret opnås ved at kombinere den direkte belysning med en god generel belysning i rummet. Det er vigtigt med en god arbejdslampe på skrivebordet, som giver et godt koncentreret lys på overfladen hvor der arbejdes. Små bordlamper og gulvlamper kan give en hyggebelysning i kontoret og dette kombineret med loftbelysning skaber et god lysspredning og et godt arbejdslys, og giver et kontor der er rart at opholde sig i. Husk på at valget af lamperne er med til at give rummet personlighed og karakter.

For at opnå de bedste arbejdsbetingelser i kontoret er det en god idé at placere computeren lidt væk fra vinduerne, så skærmen ikke bliver generet af udefrakommende lys. Hvis du derimod vil udnytte daglyset og sidde ved vinduet, er det bedst at sidde parallelt med vinduet, så spejlinger i skærmbilledet undgås.

Vælg funktionelle møbler og sæt prikken over i med øvrig interiør

Kilde

Møbler og interiør har stor indflydelse på om en kontor indretning opleves sammenhængende. Det samme rum kan opfattes vidt forskelligt afhængigt af møbelvalg og placeringen af disse.

Ved møblering af kontoret bør man så vidt muligt undgå at placere skrivebordet direkte med front mod væggen. Det bedste vil være at placere skrivebordet med fronten mod et vindue eller ud i rummet. På den måde udnyttes dagslyset og der vil samtidig være noget inspirerende at kigge på.

Det kan være en god idé at vælge opbevaringsmøbler med lukkede skabe og skuffer hvis du ønsker et ryddeligt kontor. Samtidig kan man benytte mapper og diverse bokse til opbevaring, så også de små ting, kan gemmes lidt af vejen.

Valg af møbler og interiør til kontoret afhænger i høj grad af den individuelle smag og stil. Udover det æstetiske ved møblet, skal der også tages hensyn til komforten og funktionaliteten. Hvis hjemmekontoret skal benyttes flere timer dagligt, er det vigtigt at finde en arbejdsstol, som har en god komfort med flere indstillingsmuligheder.

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *