Rustik landstil

I vinter 2010 besøgte jeg et hotel midt i Bolivias saltørken, kun omgivet af vulkaner og saltørken. Hotellet var bygget og indrettet i en rå og charmerende stil i naturlige robuste materialer. 

Man siger at vores omgivelser, og de rum vi bevæger os rundt i, påvirker os. I dette hus var der er en særlig stemning. Det er ikke til at sige hvad det præcis var, men rummene havde noget eventyrligt og beroligende over sig.

Denne stemning skyldes i høj grad brugen af de rustikke materialer som er med til at give en fornemmelsen af “back to basic”. Måske finder vi mennesker mere ro og harmoni når vi omgives af “det naturlige”. Se bare wellness, hvor formålet er at gøre noget godt for sig selv. Her er rummene ofte indrettet harmonisk med grønne og lyse nuancer, planter, flet, sten og diverse naturlige materialer, som alt sammen skal være med til at skabe en afslappende stemning. Det kan være en af årsagerne til at mange finder inspiration i det rustikke udtryk.

Se nedenstående billeder af et hotel i Bolivias saltørken “Salar de Uyuni”.

 

 

 

2 017-1

 

sren matchu 021-1

 

sren matchu 022-2sren matchu 019-1

sren matchu 014-1Rummets vægge, pejs og seng er opbygget ved af store robuste sten. Sengebordene er lavet ud af en udtørret kaktus og tekstilerne er groftvævet uld i naturlige farver. Borde, stole og dører er lavet i massivt træ. Belysningen i rummet består af levende lys i håndlavede lysekroner og lysestager af smedejern. Rummets få og små vinduer og de forholdsvis lave dører er som fællesnævner afsluttet med en rundbue for oven, hvilket minder om den romanske byggestil som også kaldes rundbuestil. Den romanske stil er ren, klar og tung og nogle vil også kalde den primitiv, og har desuden mange ligheder med det rustikke udtryk.

Grundet de få og små vinduer og en begrænset mængde dagslys, opfattes rummet mørkt og indelukket. Dette kombineret med at væggene virker tunge giver en fornemmelse af at opholde sig i en hule. De forskellige sten i mange forskellige farvenuancer og former er med til at rummet udstråler hygge og varme. Også de bløde former fra døre og vinduer bidrager til rummets charme.

De rustikke stemninger ses ofte i jagthytter, hytter ved skove eller langt ude på landet, men byboere kan også skabe en rustik stemning i huse eller lejligheder. Man kan eksempelvis lade sig inspirere af de rå stenvægge fra billedet og lave det som en halvmur eller helmur i stue, køkken eller bad. Der er intet som forhindrer byboere i også at dekorere lejligheden med rustikke møbler, og på den måde skabe stemninger, hvor man kan drømme sig væk til naturen og landligt idyl.

163

511

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *