Nogle gange er der behov for en skræddersyet løsning, når det kommer til opbevaring af tøj og sko. Det er ikke altid, at et standard IKEA skab lige passer ind, der hvor du skal bruge det, eller måske matcher det ikke dit behov for opbevaring. Men uanset grunden, så er det også sjovt projekt at lave sit helt eget garderobeskab, hvor du selv kan bestemme hvordan det skal se ud. Det gør rummet mere personligt og unikt, og det en en ting som du kan være stolt af selv at have lavet. Vi vil nu vise jer nogle inspirationsbilleder, til hvordan du på forskellig vis kan lave din helt egen garderobe. Nogle af garderoberne kræver mere håndværkersnilde end andre, men der er heldigvis hjælp at hente, hos dygtige fagfolk, hvis du forelsker dig i en custom garderobe, som du ikke selv lige har evnerne til at føre videre ud i livet.
Krydsfinér et et billigt og tilgængeligt materiale. På nogle byggemarkeder, skærer de det også gerne ud for dig efter specielle mål. Derfor er et skab i krydsfinér nemmere at lave, end du lige tror. Bare husk, at have styr på dine mål, inden du går igang med projektet. Tegn gerne skabet op, og vær bevidst om tykkelsen på de plader du skal bruge, inden du begynder at regne på målene. Det er også en god idé, at rådføre sig med en fagkyndig, inden du går igang, for at være sikker på at skabet nu også holder i praksis. Det er fx altid en god idé, at have en bagplade på skabet, om ikke andet så delvist, som på billede nr.4, så du er sikker på at det er stabilt. Et skab som nr.2 og 3. vil vi ikke anbefale at du laver helt selv, hvis ikke du har erfaring med sådanne projekter, eller har en fagkyndig sparringspartner. Husk at behandle skabet med lak eller lignende, da krydsfinér ellers har det med at blive gulligt med tiden. Du kan også vælge finérplader af andre træsorter, fx birk. Det er lidt dyrere, men i stedet får du en mere ensartet overflade. Du kan selvfølgelig også male skabet i den farve du ønsker.
OSB plader er også et dejlig billigt, og tilgængeligt materiale. Ligesom med krydsfinérplader, kan du ofte få dem skåret efter mål i dit byggemarked. OSB plader har et meget råt og urbant udtryk, som passer rigtig godt ind i den rustikke bolig. Hvis du ikke vil bygge dit skab helt fra bunden, kan du også bare nøjes med at lave låger af OSB til dit eksisterende skab. Du kan også beklæde et skab, fra fx IKEA, med OSB plader hele vejen rundt, så det ser ud som om at det er lavet fra bunden.
Det her er en af de nemmere løsninger, som lidt flere kan være med på. Det giver en super flot effekt i dit soveværelse, eller gang, med en hjemmelavet bøjlestang, som hænger ned fra loftet. Det eneste du skal gøre er, at beslutte dig for hvilken slags stang du ønsker, og så få den hængt ned fra loftet. I byggemarkeder kan man ofte få lange cylinderstave som kan bruges til formålet, du kan også bruge en robust gren for et mere rustikt udtryk. Der findes også rør som man kan bruge til formålet, og som du evt kan spraymale hvis det ikke lige har den rigtige farve. Fordelen ved rør er, at du kan lade snoren som du bruger til ophæng, gå igennem røret. Ellers kan du bruge alt fra snor, læderremme, kæder, tyk ståltråd og andet tilsvarende materiale. Vær dog sikker på, at det du køber er holdbart, og godt kan bære vægten. Spørg ekspedienten, der hvor du køber din vare. Det er også vigtigt, at den krog du hænger i loftet kan bære vægten, så køb nogle robuste kroge, og sørg for at bruge rawlplugs når du hænger dem op.
VVS rør er et populært materiale, når det kommer til DIY garderober. Det er noget vi ofte ser i hippe tøjbutikker, og i hjem med en industriel stil. De står superflot til murstensvægge, men kan også sagtens passe ind som en flot kontrast, i det mere hvide hjem. Du kan både bruge rørene i den metalfarve som de kommer i, ellers kan du også spraymale dem i andre farver, fx kobber eller hvis du er modig, kan du også vælge en kæk farve, der bryder lidt med rummet. Du kan montere rørene i loftet, på væggen, i gulvet, men også på en plade eller hjul, ligesom du kan se på billederne. Hvis ikke du er vandt til at arbejde med VVS rør, så forhør dig lige hos ekspedienten der hvor du køber dine rør, og få nogle gode råd med omkring montering af rørene.
Hvis du har en åben garderobe, så sørg for at have nogle pæne bøjle til at fuldende looket. Held og lykke med dit projekt!
Kilder/source:
Fosidefoto: Katleen Roggeman // Foto 1: Luona Shop // Foto 2: Sigurd Larsen // Foto 3: Finn.no // Foto 4: Katleen Roggeman // Foto 5: Ich Designer // Foto 6: Royal Roulette // Foto 7: Habitissimo // Foto 8: Studioalex // Foto 9: Fashio nand finance girls // Foto 10: Vtwonen // Foto 11: Showroom // Foto 12: Alvhem makleri // Foto 13: Alvhem makleri // Foto 14: Vtwonen // Foto 15: Rack Buddy //