Gode råd til din kontorindretning

Det er mere populært end nogensinde før at arbejde hjemmefra. Uanset om du er selvstændig, freelancer eller blot arbejder hjemme en gang imellem for at få mere fleksibilitet i hverdagen, kan det være praktisk med et hjemmekontor.
Med trådløst internet derhjemme er det muligt at arbejde hvor du har lyst – i sofaen eller sengen, på terrassen, ved spisebordet eller et helt femte sted. Umiddelbart kan det derfor virke som om du ikke behøver et hjemmekontor. Men arbejder du meget hjemmefra, uanset om det er dagligt eller blot i perioder, kan det virkelig anbefales, at du indretter et område af boligen til kontor, hvad enten det er et helt kontor eller, hvis du ikke har så meget plads, bare et lille hjørne af boligen.

Derfor bør du indrette et hjemmekontor

Fordelen ved at arbejde fra sofaen eller spisebordet er selvfølgelig, at du dermed ikke bliver helt afskåret fra husets øvrige aktiviteter. Det kan for eksempel være rart, hvis du har små børn. Det har bare den ulempe, da du hurtigt kan få nogle ret uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, og samtidig kan det være svært at få ro til at arbejde koncentreret, hvis du har for mange forstyrrende elementer omkring dig. Så får du bedre arbejdsforhold ved at indrette et egentligt kontor i hjemmet.

Alt efter hvilken type arbejde du sidder med samt hvilke aktiviteter, du skal bruge kontoret til, handler det om at finde mulighederne i forhold til boligens forskellige rum. Du skal kort sagt finde ud af, hvilket sted i hjemmet der vil egne sig bedst til dit hjemmekontor.

Har du mulighed for det, så brug et særskilt rum til dit hjemmekontor. Dels fordi det typisk giver en bedre balance mellem arbejde og fritid, dels fordi det giver mere komfort og bedre arbejdsforhold, hvis du har et helt rum til rådighed, hvor du kan lukke døren, når du skal arbejde i ro og fred.

Hvis du ikke har et særskilt rum i hjemmet, som du kan indrette til kontor, gælder det i stedet om at være lidt kreativ med indretningen. Find et område i boligen, hvor du kan udnytte et lille hjørne til din kontorplads.For eksempel kan du udnytte pladsen i et åbent trapperum, benytte karnappen på loftet eller tage en krog af stuen i brug.

Vælg de bedste materialer til hjemmekontoret

Når du indretter dit kontor, bør du planlægge indretning i forhold til, hvordan du skal bruge kontoret og hvilke arbejdsopgaver, du vil udføre i dit hjemmekontor. Hvis du både vil benytte arbejdsrummet til at arbejde på computeren, sidde med syarbejde, male eller lave en anden form for kreativ aktivitet på dit kontor, skal du have det med i dine overvejelser, når du vælger bordplade til arbejdsbordet. Laminat er for eksempel et særdeles velegnet materiale til kreative udfoldelser, for det giver en god solid og robust bordplade, som er let at vedligeholde og rengøre. En bordplade af glas er derimod smuk, men også ret sart og ikke særlig robust. Derfor kan en glasbordplade være fin til skrivearbejde og arbejde på computeren, men knapt så velegnet til aktiviteter, der sviner eller kræver en modstandsdygtig bordplade.

Det er forholdsvist nemt at finde en god bordplade til dit arbejds- eller skrivebord derhjemme, for der er generelt masser at vælge imellem. Du kan finde alt lige fra massive træborde, glasbordplader, laminatborde, bordplade på benbukke, antikke skriveborde eller, hvis du ønsker en mere avanceret og ergonomisk udgave, skriveborde med hæve-sænke stel. Det eneste forbehold er således din egen smag og behov i forhold til kontorindretningen.

Hvis dit kontor er en integreret del af et andet rum, skal du naturligvis tage højde for, at materialerne passer sammen med rummets øvrige indretning. Er kontoret et adskilt rum, har du til gengæld flere muligheder for at skabe en personlig og kreativ indretning.

Tænk langsigtet når du vælger farver og dekorationer

Farver påvirker vores velbefindende, og når det drejer sig om et kontor, hvor du skal arbejde i mange timer ad gangen, bør du tænke over, hvilke farver, der kan hjælpe dig til at være kreativ og produktiv, uden at de virker forstyrrende eller distraherende. Det er samtidig ved hjælp af farver og dekorationer, at du virkelig kan give dit kontor karakter og sætte dit personlige præg på arbejdsrummet derhjemme.

Det kan være en god idé at lege med forskellige nuancer og farver på rummets vægge. Du kan skabe kontraster ved hjælp af rammer, opslagstavler eller hylder og på den måde lave en fin og personlig vægudsmykning. Du kan også vælge et farverigt stykke tekstil til arbejdsstolen. Generelt er det godt at være lidt påpasselig med brug af stærke farver i indretningen, fordi det hurtigt kan virke forstyrrende. Ved at have et enkelt møbel i en flot og markant farve kan du få en smuk kontrast uden at det virker for voldsomt. Du kan også få en fin effekt ved at kombinere gamle, klassiske møbler med nye og mere moderne. Det gælder blot om at finde den rette balance mellem de forskellige møbler, materialer og farver, så kontrasten ikke bliver for stor. Det gælder om at skabe en energisk men stadig rolig indretning på kontoret. Når det gælder møbler og interiør, som er dyrt at udskifte, kan det anbefales, at du ikke vælger de mest modeprægede løsninger, som du risikerer hurtigt at blive træt af.

I sidste ende er det selvfølgelig din egen smag, der vægter højest, men det smarteste er at tænke langsigtet, når du indretter. Spørg dig selv, hvordan kontoret bedst kan passe sammen med de øvrige rum i boligen, og vælg møbler, farver og dekorationer, som du virkelig nyder at se på og ikke så nemt bliver træt af.

Få godt lys i hjemmekontoret

Det ideelle kontor er indrettet, så det virker både indbydende og lyst. Det giver energi og en følelse af, at man virkelig har lyst til at opholde sig i rummet. Dit hjemmekontor skal helst give dig lyst til at arbejde og bidrage til din generelle arbejdsglæder – hvilket også gør det nemmere at arbejde effektivt.

Det bedste lys på kontoret opnår du lettest ved at kombinere den direkte belysning med en god generel belysning i rummet. Hvis det er muligt, bør du have både dagslys og kunstigt lys i kontoret. Få fat på en god arbejdslampe til skrivebordet, så du får et godt koncentreret lys, der hvor du skal arbejde. Små bordlamper og gulvlamper er gode til at give en rar hyggebelysning i kontoret, og kombineret med loftbelysning kan dette skabe en fin lysspredning og et godt arbejdslys, hvilket bidrager til at gøre dit kontor til et sted, hvor det er rart at opholde sig i.

For at opnå de bedste arbejdsbetingelser i kontoret bør du placere computeren lidt væk fra vinduerne, så skærmen ikke bliver generet af udefrakommende lys. Hvis du helst vil sidde tæt ved vinduerne og udnytte dagslyset, er det bedst at sidde parallelt med vinduet, på den måde undgår du nemlig spejlinger i skærmbilledet.

Valg og placering af kontormøbler

Møbler og interiør har stor indflydelse på den samlede oplevelse af kontoret. Når du møblerer kontoret, bør du så vidt muligt undgå at placere skrivebordet direkte med front mod væggen. Det bedste vil være at placere skrivebordet med fronten mod et vindue eller ud i rummet. På den måde kan du både udnytte dagslyset og samtidig have noget inspirerende at kigge på.

Hvis du skal sidde og arbejde flere timer dagligt, så sørg for at finde en god arbejdsstol, der er behagelig at sidde i og som har flere indstillingsmuligheder. På den måde sikrer du, at du har en god arbejdsstilling og undgår at få ondt i ryggen.

Vil du gerne holde kontoret pænt og ryddeligt, kan det være en god idé at vælge opbevaringsmøbler med lukkede skabe og skuffer. Samtidig kan du benytte mapper og diverse bokse til opbevaring, så du også kan gemme de små ting væk.

Når du vælger møbler og interiør til kontoret, så tag hellere hensyn til din personlige smag og behov i stedet for at gå efter, hvad der trender lige her og nu. Moden skifter hele tiden, og din indretning skal helst resultere i et rart hjemmekontor, hvor du kan arbejde effektivt i behagelige rammer. Gå efter de ting, der forener det smukke, det komfortable og det funktionelle, så får du de bedste arbejdsforhold, når du arbejder hjemmefra.

1 Comment

Skriv et svar